Svensk säckpipa

sackpipaMina säckpipor är enkla och traditionella, byggda med stor omsorg i materialval och hantverk.
Pipstockar och pipor är svarvade i björk. Säcken är handsydd med lintråd i vegetabilgarvat nötläder. Säcken tätas med en blandning av hudlim och glycerol. Rörbladen tillverkas i spansk vass.
Jag övertog tillverkningen av säckpipor från Leif Eriksson 2010. Han är en av pionjärerna som i början av åttiotalet återuppväckte den svenska säckpipan med utgångspunkt från ett dussintal säckpipor, främst från västra Dalarna.
Oftast har jag ingen pipa på lager utan tillverkar på beställning. Leveranstiden varierar mellan 1 – 6 månader.


Vanligtvis har spelpipan ett omfång på en oktav e¹ – e² med grundtonen a¹ i mitten. Skalan är a-moll med höjt 6:e och 7:e steg. Nedersta hålet, som ursprungligen är tänkt som avstämningshål, är placerat inom räckhåll för höger lillfinger och ger ett lågt d¹.

noter3

I grundutförandet är tonhålet för c² försett med ett extra hål för c#². Tonhål för tonerna inom parentes är valfria tillägg. Spelpipa kan också beställas i g, med omfång och tonförråd motsvarande a-pipan transponerat en ton ned.

Bordunpipan är stämd unisont med spelpipans lägsta ton, dvs e. Den kan enkelt stämmas om till d¹ om man använder spelpipa i g. Kontakta mig om du har andra önskemål angående bordunpipans stämning.

Priser:
Komplett säckpipa a- eller g-stämd
Björk 6 200 Kr
Körsbär 6 900 Kr

  • Säck
  • anblåsningspipa
  • bordunpipa
  • spelpipa i a eller g
  • tätad
  • justerade rör

Spelpipa a- eller g-stämd
Björk 2 500 Kr
Körsbär 3 000 Kr
Rör av spansk vass för spelpipa eller bordun 320 Kr
Kontakta mig för övriga önskemål eller tillägg

>> Läs mer om Leif och hans pionjärarbete för den svenska säckpipan

>> Läs mer om den svenska säckpipan